Pembangunan sumber manusia dan tingkah laku kerja inovatif pengurus rancangan felda di Malaysia: peranan pemboleh ubah pengantara kompetensi keusahawanan dalaman

Aris, Amir (2018) Pembangunan sumber manusia dan tingkah laku kerja inovatif pengurus rancangan felda di Malaysia: peranan pemboleh ubah pengantara kompetensi keusahawanan dalaman. Doctoral thesis, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia.

[img] Text (Copyright Declaration)
AMIR ARIS COPYRIGHT DECLARATION.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (3MB) | Request a copy
[img] Text (Full Text)
AMIR ARIS WATERMARK.pdf
Restricted to Registered users only

Download (4MB) | Request a copy
[img]
Preview
Text
24p AMIR ARIS.pdf

Download (11MB) | Preview

Abstract

Berdasarkan Tinjauan Inovasi Global 2014, hanya enam peratus (6%) organisasi yang bercirikan inovasi telah berjaya memantapkan pertumbuhan pendapatan dan keberkesanan operasi. Ini membuktikan bahawa faktor inovasi merupakan pemangkin terhadap kelestarian dan daya saing sesebuah organisasi. Walau bagaimanapun, kebanyakan kajian inovasi dilakukan di peringkat organisasi berbanding di peringkat individu. Justeru, kajian ini bertujuan untuk menyelidik tentang Tingkah Laku Kerja Inovatif di kalangan Pengurus Rancangan FELDA. Kajian ini penting seiring dengan fungsi dan peranan FELDA yang sentiasa berubah dan bersifat dinamik. Di samping itu, sebagai pelaku global, FELDA berhadapan dengan banyak cabaran untuk mencapai prestasi. Ini ditunjukkan melalui indeks kepuasan peneroka FELDA terhadap pengurusan FELDA menunjukkan berada pada tahap memuaskan sahaja. Selain daripada itu, hasil temubual bersama pihak pengurusan FELDA mendapati keupayaan Pengurus Rancangan FELDA melaksanakan idea kreatif masih berada di tahap yang rendah. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk mengkaji hubungan antara Pembangunan Sumber Manusia dan Tingkah Laku Kerja Inovatif dan mengkaji kesan perantaraan Kompetensi Keusahawananan Dalaman. Seramai 142 orang Pengurus Rancangan FELDA terlibat sebagai responden melalui persampelan rawak. Soal selidik merupakan alat kajian utama untuk mengumpul data. Dapatan kajian menunjukkan hubungan positif yang signifikan antara dimensi Pembangunan dalam Pembangunan Sumber Manusia dan Tingkah Laku Kerja Inovatif dan antara Kompetensi Keusahawanan Dalaman dan Tingkah Laku Kerja Inovatif. Di samping itu, dapatan juga menunjukkan Kompetensi Keusahawanan Dalaman adalah pengantara separa terhadap hubungan antara Pembangunan dimensi Pembangunan Sumber Manusia dan Tingkah Laku Kerja Inovatif.

Item Type: Thesis (Doctoral)
Subjects: H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor
Divisions: Faculty of Technology Management and Business > Department of Technology Management
Depositing User: Mrs. Sabarina Che Mat
Date Deposited: 06 Jul 2021 07:07
Last Modified: 06 Jul 2021 07:07
URI: http://eprints.uthm.edu.my/id/eprint/153

Actions (login required)

View Item View Item