Hubungan di antara amalan pengurusan kualiti menyeluruh (TQM) dan inovasi produk di kalangan syarikat pemprosesan makanan industri kecil dan sederhana

Wong, Pui Mun and Kamaruddin, Nor Kamariah and Azizan, Anim Zalina and Kepal, Noreina (2020) Hubungan di antara amalan pengurusan kualiti menyeluruh (TQM) dan inovasi produk di kalangan syarikat pemprosesan makanan industri kecil dan sederhana. In: Isu-Isu Inovasi di Malaysia. Penerbit UTHM, pp. 101-110. ISBN 978-967-2916-50-5

[img] Text
Bab09.pdf
Restricted to Registered users only

Download (194kB) | Request a copy

Abstract

Pada era globalisasi ini, keperluan pelanggan menjadi semakin sukar untuk dipenuhi telah mewujudkan persaingan sengit di kalangan organisasi menyebabkan sesuatu organisasi sangat sukar untuk bertahan. Oleh itu, pengurusan kualiti menyeluruh (TQM) menjadi falsafah pengurusan dan amalan syarikat yang membantu dalam menguruskan organisasi untuk meningkatkan keberkesanan dan prestasi keseluruhan ke arah mencapai status bertaraf dunia sejak dua dekad yang lalu (Yusof & Aspinwall, 2000). Di Malaysia, banyak organisasi mula menganggap kualiti sebagai komponen penting dalam rancangan perniagaan mereka untuk menghadapi cabaran persekitaran global yang baru. Sebilangan besar organisasi memberi tumpuan kepada Pengurusan Kualiti Menyeluruh (TQM) berbanding amalan kualiti lain (Nusrah, Ramayah & Norizan, 2006). Oleh kerana inovasi telah dikenali secara meluas sekarang, organisasi perlu menggabungkan kedua-dua aspek inovasi dan kualiti untuk mencapai prestasi yang tinggi. Oleh itu, hubungan antara TQM dan inovasi telah menjadi tumpuan dalam literatur amalan pengurusan (Feng et al., 2006).

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: Inventions-- Malaysia; Technological innovations--Malaysia; Government publications--Malaysia
Subjects: T Technology > T Technology (General) > T201-342 Patents. Trademarks
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > HD28-70 Management. Industrial Management > HD45-45.2 Technological innovations. Automation
Divisions: Faculty of Technology Management and Business > Department of Technology Management
Depositing User: Mrs. Siti Noraida Miskan
Date Deposited: 04 Jan 2022 02:58
Last Modified: 04 Jan 2022 02:58
URI: http://eprints.uthm.edu.my/id/eprint/3162

Actions (login required)

View Item View Item