Tahap kepuasan guru terhadap perlaksanaan pentaksiran berasaskan sekolah (PBS) bagi Mata Pelajaran Kemahiran Hidup Bersepadu

Chong, Siaw Chee (2019) Tahap kepuasan guru terhadap perlaksanaan pentaksiran berasaskan sekolah (PBS) bagi Mata Pelajaran Kemahiran Hidup Bersepadu. Masters thesis, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia.

[img]
Preview
Text
24p CHONG SIAW CHEE.pdf

Download (825kB) | Preview
[img] Text (Copyright Declaration)
CHONG SIAW CHEE COPYRIGHT DECLARATION.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (2MB) | Request a copy
[img] Text (Full Text)
CHONG SIAW CHEE WATERMARK.pdf
Restricted to Registered users only

Download (3MB) | Request a copy

Abstract

Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) merupakan satu transformasi sistem pendidikan di Malaysia yang berhasrat untuk melahirkan modal insan yang holistik serta seimbanag dari segi jasmani, emosi, rohani dan intelek selaras dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan. Kajian ini dijalankan untuk mengkaji tahap kepuasan guru terhadap pelaksanaan PBS bagi mata pelajaran Kemahiran Hidup Bersepadu (KHB) di sekolah menengah harian biasa di Sarawak. Kajian ini dijalankan berdasarkan reka bentuk tinjauan dengan menggunakan borang soal selidik sebagai instrumen kajian. Seramai 242 orang guru yang mengajar KHB di sekolah menengah harian biasa dari lima bahagian terpilih di negeri Sarawak dipilih sebagai sampel bagi kajian ini. Data kajian dianalisis dengan menggunakan statistik deskriptif dan inferensi. Secara keseluruhannya, hasil kajian menunjukkan tahap kepuasan guru terhadap pelaksanaan PBS berada pada tahap sederhana (M=3.12; SD=0.96). Selain itu, hasil analisis ANOVA sehala dan ujian-t menunjukkan bahawa faktor demografi seperti pengalaman mengajar (F (5, 236) = 0.77; p>0.05), opsyen (t (240) = 0.81; p>0.05) dan umur guru (F (3, 238) = 1.14; p>0.05) tidak mempengaruhi kepuasan guru terhadap pelaksanaan PBS. Tambahan pula, hasil daripada Pemodelan Persamaan Berstruktur (Structural Equation Modeling – SEM) menunjukkan bahawa model yang mewakili faktor-faktor yang menggambarkan aspek keberkesanan kursus yang dihadiri oleh guru, tahap penguasaan hasil pembelajaran pelajar, beban kerja guru serta pemantauan yang dijalankan oleh pihak pentadbir sekolah merupakan model yang sesuai dan sah. Kesimpulannya, hasil dapatan kajian ini dapat dijadikan panduan bagi pihak yang berkaitan dalam usaha mengoptimumkan tahap kepuasan guru dalam pelaksanaan PBS.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: L Education > LB Theory and practice of education > LB2801-3095 School administration and organization
Divisions: Faculty of Technical and Vocational Education > Department of Vocational Education
Depositing User: Mrs. Sabarina Che Mat
Date Deposited: 25 Jul 2021 07:13
Last Modified: 25 Jul 2021 07:13
URI: http://eprints.uthm.edu.my/id/eprint/484

Actions (login required)

View Item View Item