Faktor-faktor kejayaan PERHEBAT sebagai institusi latihan dalam melahirkan usahawan

Habibollah, Nurun Naemah (2018) Faktor-faktor kejayaan PERHEBAT sebagai institusi latihan dalam melahirkan usahawan. Masters thesis, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia.

[img]
Preview
Text
24p NURUN NAEMAH HABIBOLLAH.pdf

Download (893kB) | Preview
[img] Text (Copyright Declaration)
NURUN NAEMAH HABIBOLLAH COPYRIGHT DECLARATION.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (185kB) | Request a copy
[img] Text (Full Text)
NURUN NAEMAH HABIBOLLAH WATERMARK.pdf
Restricted to Registered users only

Download (2MB) | Request a copy

Abstract

Tujuan kajian ini adalah untuk meneroka faktor-faktor kejayaan PERHEBAT sebagai institusi latihan dalam melahirkan usahawan dalam kalangan vateren ATM. Justeru itu, kajian ini adalah mengenengahkan satu komuniti yang boleh dijadikan panduan kepada pihak berkepentingan sebagai inisiatif melahirkan usahawan di Malaysia. Oleh itu kajian ini menggunakan kaedah kualitatif dan berbentuk kajian kes bagi meneroka dan mendapat pemahaman yang mendalam tentang kes ini. Temu bual dijalankan ke atas tiga orang peserta kajian yang terdiri daripada pihak pentadbir, tenaga pengajaran dan alumni PERHEBAT. Dokumen-dokumen asli yang diperolehi dari pihak PERHEBAT juga dijadikan bahan kajian. Analisis data menggunakan kaedah ‘termatic’ dengan bantuan perisian Nvivo versi 12, mendapati bahawa terdapat tiga faktor kejayaan PERHEBAT sebagai institusi latihan dalam melahirkan usahawan iaitu strategi, program latihan serta sokongan tenaga pengajar. Faktor-faktor yang didapati dalam kajian ini perlu diketengahkan dan dijadikan panduan bagi membantu isu pesara untuk mendapatkan sumber kemahiran dan ilmu berkaitan keusahawanan yang mengikut peredaran zaman. Selain itu, pesara juga dapat merancang hala tuju mereka lebih awal selepas besara. Justeru, kajian ini mendapati bahawa PERHEBAT boleh dijadikan satu penanda aras kepada pihak berkepentingan sebagai satu langkah inisiatif bagi membantu para pesara merancang masa depan mereka. Peranan kerajaan, NGO, institusi-institusi awam dan swasta sangat penting dalam membantu pesara-pesara menimba ilmu keusahawanan untuk meningkatkan sosio ekonomi mereka setelah mereka bersara.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: H Social Sciences > HB Economic Theory > HB522-715 Income. Factor shares > HB615-715 Entrepreneurship. Risk and uncertainty. Property
Divisions: Faculty of Technical and Vocational Education > Department of Vocational Education
Depositing User: Miss Afiqah Faiqah Mohd Hafiz
Date Deposited: 25 Jul 2021 07:52
Last Modified: 25 Jul 2021 07:52
URI: http://eprints.uthm.edu.my/id/eprint/501

Actions (login required)

View Item View Item