Penggunaan Frog-Vle dalam pembelajaran dan pemudahcaraan di sekolah : perbandingan antara sekolah rendah bandar dan luar bandar Daerah Kluang

Suliman, Idawati (2019) Penggunaan Frog-Vle dalam pembelajaran dan pemudahcaraan di sekolah : perbandingan antara sekolah rendah bandar dan luar bandar Daerah Kluang. Masters thesis, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia.

[img]
Preview
Text
24p IDAWATI SULIMAN.pdf

Download (854kB) | Preview
[img] Text (Full Text)
IDAWATI SULIMAN WATERMARK.pdf
Restricted to Registered users only

Download (1MB) | Request a copy

Abstract

Frog-VLE diistilahkan sebagai intranet melalui Internet 4G tanpa wayar berkelajuan tinggi melalui platform yang diwujudkan dengan kerjasama projek 1BestariNet pada tahun 2011 . Ia merupakan satu inovasi untuk penambahbaikan sistem pendidikan di Malaysia. Frog-VLE menawarkan satu kaedah pembelajaran yang mudah dan fleksibel. Ia membolehkan proses pembelajaran berlaku pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Frog-VLE mampu menarik minat pelajar untuk mengikuti pengajaran dan pembelajaran secara lebih aktif. Ia bertujuan agar tahap pendidikan di sekolah adalah seiring tanpa mengira lokasi sekolah bandar mahupun luar bandar. Biarpun jelas akan keprihatinan dan tanggungjawab pihak Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) dalam menyediakan dan melengkapkan kemudahan tersebut, namun terdapat segelintir dikalangan guru belum sepenuhnya memaksimumkan penggunaan dan memanfaatkan Frog-VLE di sekolah dalam pembelajaran dan pemudahcaraan (PdPc). Tujuan utama kajian ini dijalankan adalah untuk mengenalpasti tahap penggunaan,tahap kemahiran dan tahap kepuasan menggunakan kemudahan Frog-VLE di kalangan guru sekolah rendah di bandar dan luar bandar. Kajian ini telah dijalankan ke atas 255 orang guru sekolah rendah Daerah Kluang yang menggunakan Frog-VLE secara aktif melalui kaedah tinjauan. Pendekatan kuantitatif digunakan dengan menggunakan soal selidik untuk direkod dan dianalisis. Analisis deskriptif digunakan untuk menganalisis data - data ini iaitu kekerapan, peratusan, min dan sisihan piawai dengan menggunakan perisian SPSS 22.0. Analisis inferens parametrik iaitu ujian-t dijalankan bagi menganalisis perbandingan antara dua kumpulan iaitu guru sekolah bandar dan luar bandar. Dapatan daripada kajian ini menunjukkan bahawa responden bandar dan luar bandar mempunyai tahap yang lebih kurang sama dan tiada perbezaan terhadap penggunaan (p>0.05 = 0.991), tahap kemahiran (p>0.05 = 0.128) dan tahap kepuasan penggunaan Frog-VLE (p>0.05 =0.374). Kajian ini diharapkan dapat dijadikan rujukan dan panduan untuk membuat kajian lanjutan pada masa akan datang.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: L Education > LB Theory and practice of education > LB1050.9-1091 Educational psychology
Divisions: Faculty of Technical and Vocational Education > Department of Vocational Education
Depositing User: Mrs. Sabarina Che Mat
Date Deposited: 25 Jul 2021 08:23
Last Modified: 25 Jul 2021 08:23
URI: http://eprints.uthm.edu.my/id/eprint/511

Actions (login required)

View Item View Item