Pembangunan koswer interaktif dengan pendekatan pembelajaran masteri bagi Mata Pelajaran Reka Bentuk Dan Teknologi Tingkatan 1

Mohd, Khairulazhar (2019) Pembangunan koswer interaktif dengan pendekatan pembelajaran masteri bagi Mata Pelajaran Reka Bentuk Dan Teknologi Tingkatan 1. Masters thesis, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia.

[img]
Preview
Text
24p KHAIRULAZHAR MOHD.pdf

Download (1MB) | Preview
[img] Text (Copyright Declaration)
KHAIRULAZHAR MOHD COPYRIGHT DECLARATION.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (8MB) | Request a copy
[img] Text (Full Text)
KHAIRULAZHAR MOHD WATERMARK.pdf
Restricted to Registered users only

Download (9MB) | Request a copy

Abstract

Reka bentuk dan Teknologi merupakan salah satu mata pelajaran yang diperkenalkan oleh KPM dan mula diajar kepada murid tingkatan 1 pada tahun 2017. Meskipun begitu, kekurangan ABBM guru di pasaran, murid kurang menguasai topik dan tidak memberikan tumpuan masih lagi menjadi isu utama yang di hadapi sehingga kini. Justeru itu, kajian ini bertujuan untuk membangunkan satu koswer interaktif serta menilai tahap kriteria kebolehfungsian dan tahap kebolehgunaannya sebagai satu ABBM dan alat pembelajaran kendiri bagi mata pelajaran Reka bentuk dan Teknologi Tingkatan 1. Elemen multimedia seperti teks, grafik, audio, video dan animasi telah diaplikasikan dalam koswer interaktif bagi membantu meningkatkan kefahaman serta menarik minat murid untuk mengikuti proses pengajaran dan pembelajaran. Model reka bentuk pembangunan ADDIE dijadikan teras panduan dalam mereka bentuk koswer interaktif ini. Pengujian Alfa dan Pengujian Beta yang telah dilakukan bagi menghasilkan koswer interaktif yang dapat berfungsi dengan sepatutnya. Pengujian Alfa dilakukan di kalangan rakan pengkaji bagi mendapatkan maklum balas awalan. Manakala bagi Pengujian Beta, 3 orang guru, 3 orang pakar media serta seramai 50 orang murid Tingkatan 1 daripada 2 buah sekolah yang berada dalam gugusan FELDA di daerah Jempol di pilih sebagai responden kajian. Hasil maklum balas mendapati koswer yang dibangunkan mempunyai tahap kriteria kebolehfungsian dan kebolehgunaan yang tinggi. Dengan adanya koswer interaktif ini, diharapkan ianya dapat membantu meningkatkan prestasi dan pemahaman murid dan secara tidak langsung ianya juga dapat dijadikan sebagai bahan rujukan tambahan dan bahan pembelajaran kendiri murid.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: L Education > LB Theory and practice of education > LB1025-1050.75 Teaching (Principles and practice)
Divisions: Faculty of Technical and Vocational Education > Department of Vocational Education
Depositing User: Mrs. Sabarina Che Mat
Date Deposited: 26 Jul 2021 01:42
Last Modified: 26 Jul 2021 01:42
URI: http://eprints.uthm.edu.my/id/eprint/536

Actions (login required)

View Item View Item