Pengawalan peralatan elektrik dan keselamatan di sekolah ke arah bercirikan revolusi industri 4.0

Rahayu, Nurul Syahirah (2019) Pengawalan peralatan elektrik dan keselamatan di sekolah ke arah bercirikan revolusi industri 4.0. Masters thesis, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia.

[img]
Preview
Text
24p NURUL SYAHIRAH RAHAYU.pdf

Download (715kB) | Preview
[img] Text (Copyright Declaration)
NURUL SYAHIRAH RAHAYU COPYRIGHT DECLARATION.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (3MB) | Request a copy
[img] Text (Full Text)
NURUL SYAHIRAH RAHAYU WATERMARK.pdf
Restricted to Registered users only

Download (3MB) | Request a copy

Abstract

Era teknologi kini menjurus kepada perubahan revolusi industri 4.0, di mana salah satu ciri-cirinya ialah sistem pengawalan yang menggunakan telefon pintar. Tetapi, masih terdapat lagi segelintir masyarakat yang kurang prihatin terhadap penggunaan tenaga elektrik. Selain itu, terdapat permasalahan keselamatan seperti pencerobohan di kawasan sekolah. Oleh itu, satu sistem Pengawalan Peralatan Elektrik dan Keselamatan bercirikan revolusi industri 4.0 dibangunkan dalam usaha penjimatan tenaga elektrik di samping dapat memantau keselamatan di institusi pendidikan. Pengawalan lampu ini menggunakan dua mod iaitu manual dan automatik manakala sistem pemantauan keselamatan pula akan mendapatkan notifikasi apabila pintu dibuka. Proses pembangunan sistem ini menggunakan model System Development Life Cycle (SDLC) sebagai garis panduan. Sistem ini menggunakan aplikasi Blynk bagi mengawal penggunaan lampu dan pemantauan keselamatan. Tambahan lagi, pengesan arus ACS712 digunakan bagi mengesan arus yang digunakan sekali gus mengirakan bil semasa yang digunakan. Papan pengawal mikro yang digunakan dalam sistem ini ialah NodeMCU ESP8266 yang mempunyai sambungan wifi dan sebagai alat menghubungkan aplikasi Blynk dan litar. Aplikasi Blynk ini diprogramkan menggunakan bahasa pengaturcaraan C. Sistem ini juga menggunakan suis magnet sebagai alat pengesan keselamatan dan memberi notifikasi apabila pintu dibuka. Melalui sistem yang dibangunkan, didapati pengawalan lampu berjaya dilakukan walaupun berada di jarak yang jauh dan notifikasi dipaparkan apabila alat pengesan suis magnet mengesan regangan magnet. Sistem ini telah mendapatkan pengesahan daripada tiga orang pakar dalam bidang yang sama dan mendapat maklum balas kebolehfungsiaan daripada guru-guru sekolah menengah. Kesimpulannya, sistem yang dibangunkan dapat mengurangkan tenaga elektrik dengan mengawal penggunaan lampu sekali gus dapat memantau keselamatan walaupun semasa ketiadaan penghuni.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: T Technology > TK Electrical engineering. Electronics Nuclear engineering > TK9900-9971 Electricity for amateurs. Amateur constructors' manuals
Divisions: Faculty of Technical and Vocational Education > Department of Vocational Education
Depositing User: Mrs. Sabarina Che Mat
Date Deposited: 19 Aug 2021 03:16
Last Modified: 19 Aug 2021 03:16
URI: http://eprints.uthm.edu.my/id/eprint/655

Actions (login required)

View Item View Item