Keberkesanan pembelajaran secara kolaboratif terhadap prestasi matapelajaran pengurusan perniagaan (P315) pelajar sijil simpan kira semester 4 di Politeknik Seberang Perai

Omar, Faizah (2002) Keberkesanan pembelajaran secara kolaboratif terhadap prestasi matapelajaran pengurusan perniagaan (P315) pelajar sijil simpan kira semester 4 di Politeknik Seberang Perai. Masters thesis, Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn.

[img]
Preview
PDF
1170Kb

Abstract

Pembelajaran secara kolaboratif merupakan satu teknik pembelajaran secara berkumpulan di mana pelajar dapat berkongsi ide mengenai permasalahan yang diberi. Kajian ini bertujuan untuk meninjau tahap keberkesanan teknik pembelajaran secara kolaboratif terhadap prestasi pelajar. Kajian dilakukan ke atas 80 orang pelajar Sijil Simpan Kira Semester 4 di Politeknik Seberang Perai. Dapatan kajian menunjukkan terdapat peningkatan prestasi bagi pelajar yang menggunakan teknik kolaboratif berbanding pelajar yang tidak menggunakan teknik kolaboratif. Oleh itu, teknik kolaboratif boleh dijadikan sebagai satu alternatif dalam proses pengajaran dan pembelajaran.

Item Type:Thesis (Masters)
Uncontrolled Keywords:Group work in education,team learning approach in education
Subjects:L Education > LB Theory and practice of education
ID Code:921
Deposited By:Khairunnisa Ahmad
Deposited On:19 Apr 2011 10:38
Last Modified:29 Apr 2011 14:42

Repository Staff Only: item control page