UTHM Institutional Repository

Tinjauan terhadap tahap kesedaran keselamatan pekerja binaan dan kontraktor menurut persepsi pelajar semester v dan vi Diploma Kejuruteraan Awam Politeknik Ungku Omar, Ipoh yang menjalani latihan industri di tapak bina

Kamarudin, Mardziah (2002) Tinjauan terhadap tahap kesedaran keselamatan pekerja binaan dan kontraktor menurut persepsi pelajar semester v dan vi Diploma Kejuruteraan Awam Politeknik Ungku Omar, Ipoh yang menjalani latihan industri di tapak bina. Masters thesis, Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn.

[img] PDF
24_Pages_from_TINJAUAN_TERHADAP_KESEDARAN_KESELAMATAN_PEKERJA_BINAAN_DAN_KONTRAKTOR_MENURUT_PERSEP.pdf

Download (984kB)

Abstract

Kajian ini adalah bertujuan untuk mengenalpasti tahap kesedaran keselamatan pekerja binaan dan kontraktor di tapak bina. Aspek penting di dalam kesedaran keselamatan pekerja binaan adalah berhubung dengan penggunaan peralatan perlindungan dan pengendalian peralatan kerja di tapak bina. Manakala aspek yang dikaji terhadap kesedaran keselamatan kontraktor adalah berkaitan dengan kebajikan pekerja binaan dan perancangan yang dibuat oleh kontraktor untuk meningkatkan keselamatan di tapak bina. Seramai 98 orang pelajar Semester IV, V dan VI Diploma Kejuruteraan Awam, di Politeknik Ungku Orp.ar, Ipoh yang merupakan populasi iaitu lebih kurang 66% daripada populasi itu telah dipilih sebagai responden. Pemilihan dibuat secara rawak dan dipilih di kalangan pelajar semester V dan VI kursus tersebut. Borang soal selidik digunakan sebagai instrumen kajian dan kemudiannya dianalisis dengan menggunakan SPSS (Statistical Package For Social Sciences). Data-data yang diperolehi daripada bonmg soal selidik itu, dianalisis dalam bentuk min dan sisihan piawai. Keputusan dibentangkan dalam bentuk jadual. Dapatan kajian menunjukkan bahawa tahap kesedaran keselamatan pekerja binaan dan kontraktor adalah sederhana tinggi. Akhir sekali, cadangan untuk kajian akan datang dalam bentuk senarai semak keselamatan q.i tapak bina dan rangka modullatihan keselamatan kepada pelajar yang akan rnenjalani latihan industri di tapak bina dikemukan.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: T Technology > TH Building construction
Depositing User: Norfauzan Md Sarwin
Date Deposited: 30 Mar 2011 06:07
Last Modified: 29 Apr 2011 06:41
URI: http://eprints.uthm.edu.my/id/eprint/704
Statistic Details: View Download Statistic

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year