UTHM Institutional Repository

Pembangunan modul pembelajaran terarah kendiri mengenai konsep dan gelagat kos bagi mata pelajaran Perakaunan Kos di Politeknik Sultan Hj. Ahmad Shah, Kuantan

Abdul Rashid, Norbizuna (2004) Pembangunan modul pembelajaran terarah kendiri mengenai konsep dan gelagat kos bagi mata pelajaran Perakaunan Kos di Politeknik Sultan Hj. Ahmad Shah, Kuantan. Masters thesis, Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn.

[img]
Preview
Text
24_Pages_from_PEMBANGUNAN_MODUL_PEMBELAJARAN_TERARAH_KENDBRI_MENGENAI_KONSEP_DAN_GELAGAT_KOS_BAGI_.pdf

Download (1MB)
[img] Text (Full Text)
PEMBANGUNAN MODUL PEMBELAJARAN TERARAH KENDBRI MENGENAI KONSEP DAN GELAGAT KOS BAGI MATA PELAJAR full.pdf

Download (4MB)

Abstract

Masalah yang sering melanda pelajar d a l am proses pembelajaran mereka adalah kekurangan bahan rujukan yang sesuai dengan peringkat mereka. Mereka terpaksa menggunakan buku teks untuk memahami sesuatu pelajaran yang diajar. Penggunaan buku teks ini bukan sahaja rumit tetapi menyukarkan pemahaman pelajar lantaran beberapa kriteria tertentu yang tidak sesuai dengan pelajar. Oleh yang demikian, adalah perlu pelajar dibekalkan dengan bahan rujukan yang boleh membantu mereka untuk memahami lebih mudah sesuatu pelajaran. Kajian yang dijalankan ini adalah bertujuan untuk melihat sejauh mana responden menerima modul pembelajaran yang dibangunkan dari empat aspek penting iaitu ketepatan isi kandungan, keberkesanan persembahan, kesesuaian ilustrasi dan kecukupan aktiviti. Seramai 34 orang responden dipilih daripada pelajar Diploma Akauntansi semester empat dan 8 orang pensyarah dari Jabatan Perdagangan di POLISAS diambil sebagai sampel kajian. Dapatan kajian menunjukkan bahawa para pelajar dan pensyarah memberi maklum balas positif terhadap modul pembelajaran yang dibangunkan dari empat aspek yang dikaji. Ini bermaksud bahawa penggunaan modul dalam pembelajaran boleh dilakukan sama ada sebagai bahan rujukan atau sumber ABBM.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: H Social Sciences > HF Commerce
Depositing User: Nurul Elmy Mohd. Yusof
Date Deposited: 15 Apr 2011 02:13
Last Modified: 24 Oct 2019 00:24
URI: http://eprints.uthm.edu.my/id/eprint/728
Statistic Details: View Download Statistic

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year