UTHM Institutional Repository

Persepsi pelajar terhadap keberkesanan pengajaran guru pengajian keusahawanan : satu kajian di Sekolah Menengah Teknik Alor Setar, Kedah

Yahya, Noor Faizah (2004) Persepsi pelajar terhadap keberkesanan pengajaran guru pengajian keusahawanan : satu kajian di Sekolah Menengah Teknik Alor Setar, Kedah. Masters thesis, Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn.

[img]
Preview
Text
24_Pages_from_PERSEPSI_PELAJAR_TERHADAP_KEBERKESANAN_PENGAJARAN_GURU_PENGAJIAN_KEUSAHAWANAN_-_SATU.pdf

Download (2MB)
[img] Text (Full Text)
PERSEPSI PELAJAR TERHADAP KEBERKESANAN PENGAJARAN GURU PENGAJIAN KEUSAHAWANAN - SATU KAJIAN DI SEK full.pdf

Download (4MB)

Abstract

Kajian ini memfokuskan kepada aspek keberkesanan pengajaran guru, iaitu dari segi sikap, kemahiran komunikasi dan kaedah pengajaran guru melalui persepsi pelajar. Kajian ini menggunakan instrumen soal selidik dan temubual. Data melalui soal selidik telah didapati daripada lima puluh orang pelajar yang mengambil mata pelajaran Pengajian Keusahawanan di Sekolah Menengah Teknik Alor Setar, Kedah. Metodologi kajian kedua yang digunakan ialah temubual, iaitu kepada dua orang guru yang berkaitan. Keseluruhan data yang diperolehi daripada soal selidik dianalisis dengan menggunakan Statistical Package For Social Sciences (SPSS) versi 11.0 untuk mendapatkan jumlah skor dan korelasi. Hasil kajian menunjukkan terdapat korelasi positif antara sikap, komunikasi dan kaedah pengajaran dengan keberkesanan pengajaran melalui persepsi pelajar. Kesimpulannya, persepsi pelajar merupakan antara elemen penting yang boleh digunakan untuk mengetahui keberkesanan pengajaran gum.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: H Social Sciences > HF Commerce
Depositing User: Nurul Elmy Mohd. Yusof
Date Deposited: 14 Apr 2011 02:49
Last Modified: 24 Oct 2019 02:22
URI: http://eprints.uthm.edu.my/id/eprint/770
Statistic Details: View Download Statistic

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year