UTHM Institutional Repository

Pengagihan kursus ke ipta berdasarkan sistem bantuan keputusan. kajian kes : Universiti teknologi Malaysia dan Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn

Abdullah, Noryusliza (2006) Pengagihan kursus ke ipta berdasarkan sistem bantuan keputusan. kajian kes : Universiti teknologi Malaysia dan Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn. Masters thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

[img]
Preview
PDF
24_Pages_from_PENGAGIHAN_KURSUS_KE_IPTA_BERDASARKAN_SISTEM_BANTUAN_KEPUTUSAN._KAJIAN_KES_-_UNIVERS.pdf

Download (2MB)
[img] PDF (Full Text)
PENGAGIHAN_KURSUS_KE_IPTA_BERDASARKAN_SISTEM_BANTUAN_KEPUTUSAN._KAJIAN_KES_-_UNIVERSITI_TEKNOLOGI__full.pdf

Download (7MB)

Abstract

Pengagihan pelajar ke IPTA melibatkan proses yang bukan sedikit. I ahap kekompleksannya menyebabkan penurunan keektifan dalam pengurusan. Oleh itu. Pengagihan Kursus Ke IPTA Berasaskan Sistem Bantuan Keputusan dibangunkan. Ia merupakan penambahbaikan kepada sistem sedia ada yang digunapakai oleh Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar. Kementerian Pengajian Tinggi. Sistem ini dikhaskan kepada calon yang tidak berjaya mendapat tempat di mana-mana IPTA mengikut lapan pilihannya. Masalah utama universiti di Malaysia ialah kekurangan pelajar yang layak berbanding bilangan tempat yang ditawarkan. Proses sedia adu tidak menjamin kadar kehadiran calon adalah 100 peratus atau sekurang-kurangnya 40 peratus. Ini mungkin ada kaitannya dengan sistem pengagihan kursus yang kurang tepat. Sistem akan menggunakan gabungan model pembuatan keputusan jenis Teknik Perkadaran Multi Atribut Mudah (SMART) dan Analisis Grid bagi menghasilkan keputusan yang diingini. Berdasarkan keperluan. Penambahbaikan Proses Bisnes (BPI) telah digunakan sebagai teknik analisis. Rekabentuk berasaskan objek juga menjadi faktor penggalak bagi pembangunan sistem yang dicadangkan ini. Pembangunan dilaksanakan menggunakan Syha.se Powerhulder H.O sebagai platform dan bahasa pengaturcaraan. Pangkalan data yang digunakan adalah Oracle Si. Diharap agar sistem yang dibangunkan ini dapat memenuhi objektif, skop dan keperluan pcngguna. Penekanan paling utama adalah ia mampu menyelesaikan masalah berkaitan pengurusan.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: L Education > LB Theory and practice of education > LB2300 Higher education
Depositing User: Ms Aryanti Ahmad
Date Deposited: 19 Apr 2011 01:42
Last Modified: 06 Aug 2019 07:24
URI: http://eprints.uthm.edu.my/id/eprint/892
Statistic Details: View Download Statistic

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year