UTHM Institutional Repository

Perlaksanaan program latihan dalam perkhidmatan ke arah pembangunan profesional pensyarah politeknik

Mohamd Saleh, Nurul Huda (2007) Perlaksanaan program latihan dalam perkhidmatan ke arah pembangunan profesional pensyarah politeknik. Masters thesis, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia.

[img]
Preview
PDF
24_Pages_from_PERLAKSANAAN_PROGRAM_LATIHAN_DALAM_PERKHIDMATAN_KE_ARAH_PEMBANGUNAN_PROFESIONAL_PENS.pdf

Download (1MB)
[img] PDF (Full Text)
PERLAKSANAAN_PROGRAM_LATIHAN_DALAM_PERKHIDMATAN_KE_ARAH_PEMBANGUNAN_PROFESIONAL_PENSYARAH_POLITEKN_full.pdf

Download (32MB)

Abstract

Program Latihan Dalam Perkhidmatan (LDP) merupakan sebuah program pembangunan profesional yang dilaksanakan untuk meningkatkan profesionalisme kakitangan sesebuah organisasi. Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti perlaksanaan program Latihan Dalam Perkhidmatan ke arah pembangunan profesional pensyarah dari aspek pengetahuan, kemahiran dan nilai mumi. Kajian ini memfokuskan kepada semua pensyarah politcknik yang berkhidmat di ncgeri Selangor. Sampel kajian terdiri daripada 188 pensyarah dan dilakukan secara kaedah tinjauan menggunakan borang soal selidik dan temu bual. Data dianalisis menggunakan perisian Statistical Package for Social Sciences (SPSS) versi 12.0. Statistik deskriptif dan statistik inferensi digunakan untuk mendapatkan keputusan kajian. Dapatan kajian mendapati melalui program LDP, pensyarah dapat membangunkan profesionalisme dari aspek pengetahuan adalah pada tahap kecenderungan min yang sangat tinggi manakala dari aspek kemahiran dan nilai murni adalah pada tahap kecenderungan min yang tinggi. Secara keseluruhan hasil Ujian-T tidak bersandar menunjukkan tiada perbezaan min yang signifikan dari segi peningkatan tahap profesionalisme antara pensyarah teknikal dengan pensyarah bukan teknikal, pensyarah Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (PSA) dengan pensyarah Politeknik Sultan Idris Shah (PSIS) dan pensyarah lelaki dengan pensyarah perempuan. Maklumat daripada kajian ini diharap dapat memberi manfaat kepada pihak politeknik dan pensyarah dalam usaha mereka membangunkan profesiooalisme keguman.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: L Education > LB Theory and practice of education > LB1705 Education and training of teachers and administrators
Depositing User: Ms Aryanti Ahmad
Date Deposited: 19 Apr 2011 01:43
Last Modified: 06 Aug 2019 08:25
URI: http://eprints.uthm.edu.my/id/eprint/893
Statistic Details: View Download Statistic

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year