UTHM Institutional Repository

Penguasaan kemahiran generik dalam memenuhi kehendak pasaran kerja: kajian dikalangan pelajar semester akhir Diploma Kejuruteraan di Politeknik Port Dickson

Syed Jaafar, Sharifah Noor Anita (2002) Penguasaan kemahiran generik dalam memenuhi kehendak pasaran kerja: kajian dikalangan pelajar semester akhir Diploma Kejuruteraan di Politeknik Port Dickson. Masters thesis, Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn.

[img]
Preview
Text
24_Pages_from_PENGUASAAN_KEMAHIRAN_GENERIK_DALAM_MEMENUHI_KEHENDAK_PASARAN_KERJA__KAJIAN_DI_KALANG.pdf

Download (1MB)
[img] Text (Full Text)
PENGUASAAN KEMAHIRAN GENERIK DALAM MEMENUHI KEHENDAK PASARAN KERJA KAJIAN DI KALANGAN PELAJAR SEM full.pdf

Download (11MB)

Abstract

Penguasaan kemahiran generik akan menjamin sesorang indidividu untuk terus relevan dan mampu bersaing dalam dalam era globalisasi yang penuh cabaran. Jangka hayat pengetahuan dan kemahiran teknikal dalam bidang spesifik yang singkat memerlukan pelajar dilengkapi dengan kemahiran generik yang dianggap sebagai kemahiran masa depan. Bagi memastikan Malaysia mempunyai tenaga kerja yang berkualiti dan mampu membawa cabaran negara ke peringkat antarabangsa, institusi pengajian dan latihan di negara ini perlu memastikan sistem yang digunapakai sentiasa dinamik dan relevan. Objektif kajian ini adalah untuk mengetahui sejauhmana penguasaan kemahiran generik pelajar dalam memenuhi kehendak pasaran kerja. Tinjauan yang dijalankan melibatkan 160 pelajar semester akhir kejuruteraan di Politenik Port Dickson dan wakil industri di Kawasan perindustrian Nilai. Hasil kajian menunjukkan penguasaan kemahiran generik pelajar adalah pada tahap yang sederhana. Sementara itu, majikan sangat memerlukan tenaga kerja yang menguasai kemahiran generik bagi membawa organisasi bersaing di peringkat yang lebih global. Oleh itu, diharapkan semua pihak yang terlibat memberi perhatian dan mengambil langkah yang berkesan dalam usaha memperkembangkan kemahiran generik pelajar terutamanya di Politeknik bagi menyediakan tenaga kerja yang memenuhi kehendak pasaran kerja semasa dan masa depan seterusnya memastikan negara terus sunuve dan mampu bersaing di peringkat antarabangsa.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: L Education > LB Theory and practice of education > LB2300 Higher education
Depositing User: Nurul Elmy Mohd. Yusof
Date Deposited: 18 Apr 2011 06:55
Last Modified: 22 Oct 2019 02:40
URI: http://eprints.uthm.edu.my/id/eprint/898
Statistic Details: View Download Statistic

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year