UTHM Institutional Repository

Keberkesanan gaya pembelajaran berkumpulan(koperatif) terhadap prestasi pelajar sijil awam pembinaan semester 4 dalam mata pelajaran kejuruteraan jalan raya (c306)

Sanatora, Suhana (2003) Keberkesanan gaya pembelajaran berkumpulan(koperatif) terhadap prestasi pelajar sijil awam pembinaan semester 4 dalam mata pelajaran kejuruteraan jalan raya (c306). Masters thesis, Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn.

[img]
Preview
Text
24_Pages_from_KEBERKESANAN_GAYA_PEMBELAJARAN_BERKUMPULAN_(KOPERATIF)_TERHADAP_PRESTAS1_PELAJAR_SIJ.pdf

Download (1MB)
[img] Text (Full Text)
KEBERKESANAN GAYA PEMBELAJARAN BERKUMPULAN (KOPERATIF) TERHADAP PRESTAS1 PELAJAR SIJ1L AWAM PEMB1N full.pdf

Download (2MB)

Abstract

Pembelajaran berkumpulan merupakan satu teknik pembelajaran yang melibatkan pelajar bekeijasama dalam satu kumpulan untuk mencapai matlamat tertentu atau menyempurnakan sesuatu projek. Kajian ini bertujuan untuk melihat keberkesanan gaya pembelajaran berkumpulan terhadap prestasi pelajar dalam mata pelajaran Kejuruteraan Jalan Raya (C306). Kajian ini dilakukan ke atas 80 orang pelajar Semester 4 Sijil Awam Pembinaan (SAP 4) di Politeknik Port Dickson, Negeri Sembilan. Kajian ini adalah berbentuk eksperimental yang melibatkan kumpulan kawalan (SAP 4B) dan juga kumpulan eksperimen (SAP 4A). Dapatan kajian menunjukkan terdapat peningkatan dan perbezaan prestasi bagi pelajar yang menjalani pembelajaran secara berkumpulan berbanding pelajar yang tidak mengamalkan gaya pembelajaran tersebut.Oleh itu, gaya pembelajaran berkumpulan ini boleh dijadikan sebagai satu alternatif dalam proses pengajaran dan pembelajaran.

Item Type: Thesis (Masters)
Uncontrolled Keywords: Group work in education,study skill
Subjects: L Education > LB Theory and practice of education
Depositing User: Khairunnisa Ahmad
Date Deposited: 19 Apr 2011 02:40
Last Modified: 12 Nov 2019 02:55
URI: http://eprints.uthm.edu.my/id/eprint/915
Statistic Details: View Download Statistic

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year