UTHM Institutional Repository

Kajian tahap masalah dalam pencarian maklumat : satu tinjauan di kalangan pelajar Sarjana Pendidikan Teknik dan Vokasional dan pembinaan laman web INCAMPNET

Abu Zakaria, Nik Reduan (2002) Kajian tahap masalah dalam pencarian maklumat : satu tinjauan di kalangan pelajar Sarjana Pendidikan Teknik dan Vokasional dan pembinaan laman web INCAMPNET. Masters thesis, Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn.

[img] Text
24_Pages_from_KAJIAN_TAHAP_MASALAH_DALAM_PENCARIAN_MAKLUMAT__SATU_TINJAUAN_DI_KALANGAN_PELAJAR_SAR.pdf

Download (2MB)
[img] Text (Full Text)
KAJIAN TAHAP MASALAH DALAM PENCARIAN MAKLUMAT SATU TINJAUAN DI KALANGAN PELAJAR SARJANA PENDIDIKAfull.pdf

Download (7MB)

Abstract

Kajian ini adalah berkenaan dengan masalah dalam pencarian maklumat. Objektif kajian ini adalah untuk mengenalpasti tahap masalah dalam pencarian maklumat yang dihadapi oleh pelajar sarjana pendidikan teknik dan vokasional dalam proses pembelajaran. Salah satu objektif utama ialah untuk membina satu produk yang mampu memberi manfaat kepada pelajar sarjana pendidikan teknik vokasional dalam mencari maklumat. Selain itu, penyelidikan ini juga tertumpu kepada beberapa aspek kajian seperti masalah kemahiran, masalah sumber, masalah kos dan masalah kemudahan yang disediakan. Dalam kajian ini, soal selidik telah diedarkan kepada 100 orang pelajar saijana pendidikan teknik dan vokasional dan temubual dengan lima orang pensyarah yang mempunyai latarbelakang dalam pembangunan sistem maklumat. Keseluruhan data kajian telah dianalisis menggunakan perisian Statistical Package for Social Sciences (SPSS) dengan membuat pengiraan kekerapan, peratusan, dan skor min. Keputusan kajian menunjukkan tahap masalah dalam pencarian maklumat di kalangan pelajar saijana pendidikan teknik dan vokasional adalah tinggi dan pembinaan produk laman web INCAMPNET sesuai dalam mengatasi masalah pencarian maklumat.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Z Bibliography. Library Science. Information Resources > Z665 Library Science. Information Science
Depositing User: Nurul Elmy Mohd. Yusof
Date Deposited: 19 Apr 2011 02:15
Last Modified: 04 Nov 2019 03:00
URI: http://eprints.uthm.edu.my/id/eprint/938
Statistic Details: View Download Statistic

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year