UTHM Institutional Repository

Latar belakang pendidikan teknik dan vokasional di kalangan usahawan kecil bumiputera Parit Raja dan keperluannya dalam perniagaan yang diceburi:satu kajian kes

Ahmad, Roslina (2001) Latar belakang pendidikan teknik dan vokasional di kalangan usahawan kecil bumiputera Parit Raja dan keperluannya dalam perniagaan yang diceburi:satu kajian kes. Masters thesis, Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn.

[img]
Preview
PDF
24_Pages_from_LATAR_BELAKANG_PENDIDIKAN_TEKNIK_DAN_VOKASIONAL_DI_KALANGAN_USAHAWAN_KECIL_BUMIPUTER.pdf

Download (1MB)
[img] PDF (Full Text)
LATAR_BELAKANG_PENDIDIKAN_TEKNIK_DAN_VOKASIONAL_DI_KALANGAN_USAHAWAN_KECIL_BUMIPUTERA_PARIT_RAJA_D_full.pdf

Download (2MB)

Abstract

Kajian kes mengenai latar belakang pendidikan teknik dan vokasional (PTV) usahawan kecil Bumiputera Parit Raja dan keperluannya dalam perniagaan yang diceburi adalah bertujuan untuk mengenai pasti latar belakang PTV yang dimiliki oleh usahawan kecil Bumiputera Parit Raja, Batu Pahat. Selain itu, kajian ini juga bertujuan untuk mengetahui latihan teknik dan vokasional yang telah disertai dan tanggapan terhadap latihan tersebut. Kajian ini juga bertujuan untuk mengetahui latihan dan kemahiran teknik dan vokasional yang diperlukan oleh mereka. Di dalam kajian ini, ia melibatkan responden seramai 82 orang. Pemprosesan dan penganalisaan data dilakukan dengan menggunakan perisian Microsoft Excel dalam Bahagian A dan B (maklumat peribadi dan latar belakang perniagaan responden) untuk mendapatkan kekerapan dan peratusan. Manakala dalam Bahagian C pula (latar belakang PTV, latihan teknik dan vokasional yang pernah disertai, tanggapan terhadap latihan tersebut serta latihan dan kemahiran teknik dan vokasional yang diperlukan oleh responden ), perisian 'Statistical Package For Social Sciences' (SPSS) digunakan untuk mendapatkan perhitungan min. Dapatan kajian mendapati usahawan kecil Bumiputera Parit Raja hanya mempunyai tahap PTV di peringkat asas (SPM) dan mereka memerlukan latihan dan kemahiran teknik dan vokasional di dalam perniagaan yang diceburi.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: H Social Sciences > HB Economic Theory
Depositing User: Ms Aryanti Ahmad
Date Deposited: 19 Apr 2011 02:54
Last Modified: 08 Aug 2019 02:07
URI: http://eprints.uthm.edu.my/id/eprint/962
Statistic Details: View Download Statistic

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year