UTHM Institutional Repository

Mengenal pasti tahap pengetahuan pelajar tahun akhir Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan di KUiTTHO dalam bidang keusahawanan dari aspek pengurusan modal

Shafie, Zakiah (2008) Mengenal pasti tahap pengetahuan pelajar tahun akhir Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan di KUiTTHO dalam bidang keusahawanan dari aspek pengurusan modal. Masters thesis, Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn.

[img]
Preview
PDF
24_Pages_from_MENGENAL_PASTI_TAHAP_PENGETAHUAN_PELAJAR_TAHUN_AKHIR_IJAZAH_SARJANA_MUDA_KEJURUTERAA.pdf

Download (1MB)
[img] PDF (Full Text)
MENGENAL_PASTI_TAHAP_PENGETAHUAN_PELAJAR_TAHUN_AKHIR_IJAZAH_SARJANA_MUDA_KEJURUTERAAN_DI_KUiTTHO_D_full.pdf

Download (2MB)

Abstract

Malaysia ialah sebuah negara membangun di dunia. Dalam proses pembangunan ini, hasrat negara untuk melahirkan bakal usahawan beijaya tidak boleh dipandang ringan. Oleh itu, pengetahuan dalam bidang keusahawanan perlu diberi perhatian dengan sewajarnya; antara aspek utama dalam keusahawanan ialah modal. Pengurusan modal yang tidak cekap menjadi punca utama kegagalan usahawan. Menyedari hakikat ini, kajian berkaitan Pengurusan Modal dijalankan ke atas 100 orang pelajar Tahun Akhir Kejuruteraan di KUiTTHO. Sampel ini dipilih kerana pelajar-pelajar ini akan menempuhi alam pekeijaan di mana mereka boleh memilih keusahawanan sebagai satu keijaya. Walau pun mereka bukanlah pelajar dari jurusan perniagaan, namun mereka mempunyai kemahiran dalam mereka cipta produk yang boleh dikomersialkan. Hasil dapatan kajian membuktikan bahawa pelajar-pelajar ini berminat dalam bidang keusahawanan namun masih kurang pengetahuan tentang pengurusan modal terutamanya dalam menentukan modal permulaan, pengurusan modal keija dan caracara menentukan pembiayaan kewangan menggunakan kaedah jualan harian. Oleh itu, satu garis panduan Pengurusan Modal dibina untuk memberi pendedahan kepada mereka.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > HD28 Management. Industrial Management
Depositing User: Ms Aryanti Ahmad
Date Deposited: 19 Apr 2011 02:58
Last Modified: 08 Aug 2019 02:09
URI: http://eprints.uthm.edu.my/id/eprint/978
Statistic Details: View Download Statistic

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year