Rekabentuk pengajaran kejuruteraan menggunakan realiti teknologi ( sistem TPU ) satu terjemahan konsep pengajaran visual dan kinestetik

Tahar, Mohd Salleh (2008) Rekabentuk pengajaran kejuruteraan menggunakan realiti teknologi ( sistem TPU ) satu terjemahan konsep pengajaran visual dan kinestetik. In: Seminar Kebangsaan Jawatakuasa Penyelarasan Pendidikan Guru (JPPG 2008), 13-15 December 2008, Bayview Hotel, Langkawi, Malaysia.

[img]
Preview
PDF
169Kb

Abstract

Ledakan era teknologi maklumat dalam dunia pengajaran dan pembelajaran kejuruteraan masa kini tidak dapat dielakan lagi. Justru itu, keseluruhan organisasi pendidikan khususnya di IPTA haruslah menyertai reformasi merubah paradigma dalam menangangi kaedah pengajaran lampau dan menuju kearah pengajaran licik, berbantukan objek yang dianggap sangat menarik, bermotivasi serta dapat meningkatkan pencapaian akademik pelajar dalam kelas (Roger 2000). Penggunaan teknologi (objek) dalam pengajaran kejuruteraan dikatakan dapat membantu para pelajar memahami fakta konsep dan memudahkan penyampaian maklumat dengan lebih tepat. Oleh itu pelajar dan pensyarah perlu bersedia mengubah peranan mereka daripada menjadi transmitter of knowledge kepada the motivator dan pemudahcara. Kertaskerja ini ditulis adalah untuk melihat hubungan gaya pengajaran pensyarah kejuruteraan di IPTA, menggayakan pengajarannnya menggunakan pendekatan objek (satu mesin simulator yang dibangunkan khas oleh pengkaji) terhadap pelajar kejuruteraannya. Dapatan awal hasil dari padanan ini menunjukkan terdapatnya peningkatan kefahaman konsep, peningkatkan skill kewarasan abstrak, peningkatan pencapaian akademik, penyimpanan maklumat yang lebih lama, penggunaan masa pengajaran menjadi singkat, meningkatkan kebolehan aplikasi, berkeyakinan tinggi dalam menyelesaikan masalah serta menambah kebolehan kognetif dalam menerokai pemikiran lebih efektif.

Item Type:Conference or Workshop Item (Paper)
Uncontrolled Keywords:technologies
Subjects:T Technology > TA Engineering (General). Civil engineering (General)
Divisions:Faculty of Technical and Vocational Education > Department of Professional Education
ID Code:128
Deposited By:Khairunnisa Ahmad
Deposited On:10 Mar 2010 11:07
Last Modified:21 Jan 2015 15:36

Repository Staff Only: item control page