Amalan keselamatan makanan dalam kalangan pengendali makanan asrama dewan makan Kolej Vokasional, Johor

Abdul Rahman, Abdul Wafi (2016) Amalan keselamatan makanan dalam kalangan pengendali makanan asrama dewan makan Kolej Vokasional, Johor. Masters thesis, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia.

[img]
Preview
Text
24p ABDUL WAFI ABDUL RAHMAN.pdf

Download (602kB) | Preview
[img] Text (Copyright Declaration)
ABDUL WAFI ABDUL RAHMAN COPYRIGHT DECLARATION.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (282kB) | Request a copy
[img] Text (Full Text)
ABDUL WAFI ABDUL RAHMAN WATERMARK.pdf
Restricted to Registered users only

Download (1MB) | Request a copy

Abstract

Amalan keselamatan makanan merupakan aspek penting dalam mengelakkan dan mengawal risiko penyakit bawaan makanan di premis makanan terutama di dewan makan asrama sekolah. Pengendali makanan merupakan individu yang bertanggungjawab dalam memastikan makanan yang disediakan selamat dan bersih. Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti tahap pengetahuan, sikap, kreativiti dan inovasi terhadap amalan pengendali makanan. Hubungan amalan keselamatan makanan antara pengendali berdasarkan jawatan, pengalaman bekerja, menghadiri kursus pengendalian makanan turut dikaji. Persampelan bertujuan digunakan kepada 55 orang pengendali makanan yang bekerja di dewan makan lapan buah Kolej Vokasional Negeri Johor. Instrumen yang digunakan adalah soal selidik dan senarai semak pemerhatian serta temubual berstruktur sebagai data sokongan. Data yang telah diperolehi dianalisis menggunakan perisian Statistical Packages for Social Science (SPSS) 20.0 untuk mendapatkan nilai kekerapan, skor min dan sisihan piawai. Ujian Koefisien Pearson Korelasi digunakan untuk menentukan hubungan antara amalan pengendali makanan dengan jawatan, pengalaman bekerja dan hadir kursus pengendalian makanan dengan yang sebaliknya. Hasil dapatan kajian menunjukkan tahap pengetahuan, sikap, kreativiti dan inovasi pengendali makanan adalah tinggi. Ujian hipotesis menunjukkan tidak terdapat hubungan yang signifikan antara amalan pengendali makanan dengan jawatan, pengalaman bekerja dan hadir kursus pengendalian makanan dengan yang sebaliknya. Disarankan, amalan keselamatan makanan dalam kalangan pengendali makanan perlu diberi perhatian dengan meningkatkan lagi pemantauan dalaman dan luaran supaya segala aspek panduan keselamatan makanan dipatuhi bagi mengelak berlakunya kes keracunan makanan.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: T Technology > TX Home economics > TX901-946.5 Hospitality industry. Hotels, clubs, restaurants, etc. Food service
Divisions: Faculty of Technical and Vocational Education > Department of Vocational Education
Depositing User: Miss Afiqah Faiqah Mohd Hafiz
Date Deposited: 30 Aug 2021 03:10
Last Modified: 30 Aug 2021 03:10
URI: http://eprints.uthm.edu.my/id/eprint/701

Actions (login required)

View Item View Item