Latar belakang pendidikan teknik dan vokasional di kalangan usahawan kecil bumiputera Parit Raja dan keperluannya dalam perniagaan yang diceburi:satu kajian kes

Ahmad, Roslina (2001) Latar belakang pendidikan teknik dan vokasional di kalangan usahawan kecil bumiputera Parit Raja dan keperluannya dalam perniagaan yang diceburi:satu kajian kes. Masters thesis, Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn.

[img]
Preview
PDF
1471Kb

Abstract

Kajian kes mengenai latar belakang pendidikan teknik dan vokasional (PTV) usahawan kecil Bumiputera Parit Raja dan keperluannya dalam perniagaan yang diceburi adalah bertujuan untuk mengenai pasti latar belakang PTV yang dimiliki oleh usahawan kecil Bumiputera Parit Raja, Batu Pahat. Selain itu, kajian ini juga bertujuan untuk mengetahui latihan teknik dan vokasional yang telah disertai dan tanggapan terhadap latihan tersebut. Kajian ini juga bertujuan untuk mengetahui latihan dan kemahiran teknik dan vokasional yang diperlukan oleh mereka. Di dalam kajian ini, ia melibatkan responden seramai 82 orang. Pemprosesan dan penganalisaan data dilakukan dengan menggunakan perisian Microsoft Excel dalam Bahagian A dan B (maklumat peribadi dan latar belakang perniagaan responden) untuk mendapatkan kekerapan dan peratusan. Manakala dalam Bahagian C pula (latar belakang PTV, latihan teknik dan vokasional yang pernah disertai, tanggapan terhadap latihan tersebut serta latihan dan kemahiran teknik dan vokasional yang diperlukan oleh responden ), perisian 'Statistical Package For Social Sciences' (SPSS) digunakan untuk mendapatkan perhitungan min. Dapatan kajian mendapati usahawan kecil Bumiputera Parit Raja hanya mempunyai tahap PTV di peringkat asas (SPM) dan mereka memerlukan latihan dan kemahiran teknik dan vokasional di dalam perniagaan yang diceburi.

Item Type:Thesis (Masters)
Subjects:H Social Sciences > HB Economic Theory
ID Code:962
Deposited By:Ms Aryanti Ahmad
Deposited On:19 Apr 2011 10:54
Last Modified:29 Apr 2011 14:42

Repository Staff Only: item control page