Mengenalpasti permasalahan pelajar kursus katering dalam mata pelajaran teknologi katering di sekolah menengah teknik

Ab. Rahim, Dayang Suhaila (2003) Mengenalpasti permasalahan pelajar kursus katering dalam mata pelajaran teknologi katering di sekolah menengah teknik. Masters thesis, Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn.

[img]
Preview
Text
24p DAYANG SUHAILA AB. RAHIM.pdf

Download (813kB) | Preview
[img] Text (Copyright Declaration)
DAYANG SUHAILA AB. RAHIM COPYRIGHT DECLARATION.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (286kB) | Request a copy
[img] Text (Full Text)
DAYANG SUHAILA AB. RAHIM WATERMARK.pdf
Restricted to Registered users only

Download (39MB) | Request a copy

Abstract

Kajian ini dijalankan untuk mengenalpasti pemasalahan, latar belakang akademik (sains), motivasi dan sikap pelajar dalam memahami bab Pemakanan. Sampel kajian ini adalah seramai 30 orang pelajar tingkatan 5 di Sekolah menengah Teknik Muar, Johor Darul Takzim. Instrumen kajian yang digunakan ialah borang soal selidik. Nilai Alpha�cronbach bagi kajian rintis ialah 0.8170. Pengkaji menggunakan SPSS versi 10.00 untuk menganalisis data. Hasil dapatan kajian menunjukkan permasalahan pelajar dalam memahami bab Pemakanan seperti kurang bahan rujukan, sikap pelajar dan penggunaan istilah sains yang sukar untuk difahami. Latar belakang akademik pelajar adalah sederhana iaitu majoriti mendapat C bagi mata pelajaran sains. Gaya pembelajaran dari aspek rangsangan, emosi, sosiologi dan psikologi adalah tinggi dan ini menunjukkan tiada masalah yang serius berhubung dengan aspek-aspek tersebut Namun begitu dari aspek fisiologi adalah sederhana. Motivasi pelajar juga adalah tinggi. Namun begitu, sikap pelajar dalam memahami bab Pemakanan adalah negatif. Hasil daripada dapatan kajian, pengkaji telah menghasilkan satu modul cadangan iaitu Modul Pembelajaran Kendiri Bab Pemakanan.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: T Technology > TX Home economics
T Technology > TX Home economics > TX901-946.5 Hospitality industry. Hotels, clubs, restaurants, etc. Food service
Depositing User: Mrs. Sabarina Che Mat
Date Deposited: 08 Sep 2022 02:16
Last Modified: 08 Sep 2022 02:16
URI: http://eprints.uthm.edu.my/id/eprint/7642

Actions (login required)

View Item View Item